COPD

COPD staat voor ‘chronische obstructieve longziekte’ en is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD zijn uw luchtwegen blijvend vernauwd en werken uw longen steeds minder goed. Dat komt doordat uw luchtwegen en longen chronisch ontstoken zijn. Klachten die kunnen wijzen op COPD zijn: hoesten (ook een rokershoest), benauwdheid, piepende ademhaling, vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning of het ophoesten van slijm.

Door COPD kunt u minder goed ademen. U krijgt minder zuurstof binnen en afvalstoffen worden minder goed afgevoerd. Daar kunt u erg moe van worden. U merkt dat vooral als u zich inspant. Bij traplopen bijvoorbeeld, of bij het wassen en aankleden. Ook kunt u erg afvallen.

COPD is helaas niet te genezen. De ziekte gaat niet meer over. U kunt wel zelf veel doen om te voorkomen dat de ziekte nog erger wordt. Het belangrijkste is dat u gezond leeft. Gezond eet. Regelmatig beweegt. Niet rookt. Op tijd en op de goede manier uw medicijnen neemt. Dat u leert om rekening te houden met uw beperkingen en samen met de mensen om u heen oplossingen vindt die bij uw leven passen.

Uw huisarts en uw praktijkondersteuner helpen u om uw leven met COPD zo goed mogelijk vorm te geven. Uw apotheek helpt u om uw medicijnen goed te gebruiken. Ook kan uw huisarts u doorverwijzen naar een diëtist, fysiotherapeut, ergotherapeut, longarts of longverpleegkundige. Uw huisarts en praktijkondersteuner werken samen met deze zorgverleners in de ketenzorg bij COPD van de Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ).

In de brochure ‘Ketenzorg bij COPD – Uw zorg, onze zorg‘ leest u wat u van hen kunt verwachten. Ook vindt u er meer informatie over leven met COPD, verwijzingen naar betrouwbare informatie op internet, de Longpuntbijeenkomsten en nog veel meer.